Att finna det som förlorats!

När jag vaknade upp och såg mig i spegeln upptäckte jag att något saknades. Mitt rätt så nya, lite dyra guldörhänge, satt inte i örsnibben längre. Igen! Tankar och känslor for igenom kroppen. En aning av smärta, ett sting av besvikelse och sorg. Det som slutligen stannade kvar i tanken var frågan: Vad gjorde jag igår? Jag gick tillbaka i minnet och försökte se framför mig var jag varit någonstans. Om det hade hänt något speciellt som kunde orsakat att örhänget lossnade från sin plats. För mitt inre gjorde jag en vandring i minnet och observerade, tittade efter ledtrådar.

Det som förlorats vill låta sig finnas
Ibland i livet och i vardagen kan vi bli påminda om att något förlorats. Ett litet sting av smärta, ofta rätt så bra kamouflerat. Dåligt humör och stingslighet, behov av att dra sig undan, titta på tv, spela på telefonen. Tankar av anklagelser. Sug efter något sött, kanske ett glas vin, en öl eller varför inte en cigarett. Sex. Kanske upplever vi ett stort behov av att träna, hårt, jobba mer, hålla oss aktiva och upptagna. Det kan vara tecken på att våra överlevnadsstrategier har kickat in. Något i vårt system vill skydda oss. Hjälpa oss att komma undan smärta. Komma undan något djupt inom oss som upplevs som obehagligt och skrämmande. Ett fantastiskt system på många sätt, men även bedrägligt. Men det är också här som möjligheterna finns. I medvetenheten kring vad som händer i kroppen, i kontakten med vårt inre. Möjligheten att finna det som förlorats, ta tillbaka det vi längtar efter.

På upptäcktsfärd i kroppen
På samma sätt som vi ställer oss frågan ”Var har jag varit och vad har jag gjort?” när vi har tappat bort något, kan vi ställa liknande frågor till oss själva när vi blir påminda om smärta. Vad har jag gjort den senaste tiden? När började jag känna smärta eller behovet att fly? Var det något speciellt som hände? Genom att gå tillbaka i minnet och observera olika händelser kan vi kanske ringa in situationen. Få ledtrådar kring vad som utlöst skyddsmekanismerna. När vi hittat en situation som vi tror är av betydelse kan vi tillåta oss att bara vara i den och se om den påminner om eller väcker några känslor. Om vi kan hitta det som vi saknar. Utan att älta runt vad som kanske sagts eller gjorts, utan bara vara i situationen. Se hur den påverkar oss just nu. Vad är det för längtan som ligger bakom våra känslor? Vad hade vi behövt i den situationen? Gömmer det sig en större smärta bakom det som väckts just nu? Finns det något som behöver lyftas fram och bli synligt? Något som behöver sörjas och läkas?   

Vi har allt vi behöver inom oss
Att synliggöra en smärtsam händelse, tillåta oss att känna de känslor situationen väcker och sörja de behov som vi har kopplat till våra känslor, är bland det vackraste vi kan ge oss själva. Det blir till ett erkännande, att vi är viktiga och betydelsefulla. Det som är viktigt och levande inom oss, det som gör oss till människor, har betydelse. När vi är i kontakt med vad vi behöver, våra behov, vår längtan, kan vi också lättare hitta vägar och strategier för att ta hand om dem. Vi kan uttrycka önskemål till andra vad de skulle kunna ge oss som skulle berika våra liv. Vi kan ge till andra det vi själva längtar efter och känna att vi mår gott av det. Att det stärker oss. Vi kan omsluta oss själva och ge oss det vi behöver. Ibland behöver vi hjälp och stöd i processen, men glöm inte bort: Allt du behöver finns inom dig!
(Ps.Jag fann örhänget, närmare än jag kunde ana =) Ds.)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-