Ett liv, många möjligheter – Vad längtar du efter?

Vi har bara ett enda liv! Vår tid på jorden är begränsad. För några av oss flyter det på ganska ok. Lite upp och ner ibland. Några små smällar och motgångar, men för det mesta är det helt ok, kanske till och med toppen då och då. För andra är det en kamp för liv och överlevnad! Det är mycket vi inte har kunnat välja, inte har kunnat påverka. Det har bara ”drabbat” oss. Kanske av en anledning, kanske helt slumpvis, men oavsett så har det fått konsekvenser. Vad gör vi med det? Vad gör vi med våra liv?

Vi har formats av vår uppväxt, präglats och speglats. Lärt oss hur vi ska göra och vara i olika situationer. På gott och ont! En hel del av det vi har fått med oss gagnar oss inte nu. Det ställer till det för oss, skapar onödig stress och oro. Andra människor har till stor del definierat vårt värde under första delen av våra liv genom hur de har bemött oss. Hur de har talat till oss och agerat i olika situationer vi har befunnit oss i, men också genom hur de har värderat sig själva. Så vad är det som är viktigt egentligen? Hur vill vi leva våra liv? Vad vill vi ska definiera vårt värde?

För det är just det här med värdet som är kärnan i det hela! Att uppleva sig värdefull och viktig i relation till sig själv och tillsammans med andra! Att vi har en plats och ett sammanhang där vi är älskade och där vi behövs. Vi behöver alla detta och allt annat skapar smärta, sorg, besvikelse, ilska, bitterhet. För att hantera smärtan och skammen av att inte uppleva detta värde tillsammans med andra hittar vi på olika strategier. Lägger skulden på andra: ”Det är hans fel att jag mår dåligt!” Lägger skulden på oss själva: ”Om jag var lite bättre så skulle de älska mig!” Flyr bort från smärtan genom att undvika människor och situationer eller genom att stänga av känslorna så vi inte känner något alls. Eller göra revolt mot det: ”Jag klarar mig själv, jag behöver ingen annan!” Vi gör allt för att skydda oss!

Men känslorna finns kvar. Behoven likaså. Vi kan inte fly ifrån dem, för någonting inom oss vill leva, vill känna, vill få finnas. Så vad gör vi med vår besvikelse, bitterhet och sorg? Vad gör vi med vår ilska? Ja, vad kan vi göra annat än att stanna upp våra många gånger plikttrogna och vanemässiga liv och börja känna! Känna hur det verkligen känns när partnern ger en pik om kläder som inte passar. Hur det känns när chefen för tredje gången kommer med nya uppgifter fast det redan är för mycket. Eller när är tonåringen skriker ”jag hatar dig”. Hur känns det? Egentligen?

Kontakten med behoven är utgångspunkten. Det är kärnan i vårt inre. Känslorna hjälper oss att hitta, få kontakt inåt. Kroppen och tankarna likaså. Vad berättar min kropp för mig? Vad behöver jag? Ditt värde har du redan. Du är en diamant på denna jord! Ingen kan ta det ifrån dig, även om andras ovarsamhet kan ha suddat ut konturerna något. Du är värdefull och viktig! Dina känslor och behov räknas! Så, vad vill du med ditt liv? Vad längtar du efter? Vad behöver du skala bort för att hitta ditt inre? Det är därifrån livet utgår. Där finns kärleken, kraften… Skaparen!

När du väl har börjat känna och hittat dina behov, då finns det möjlighet att förändra och välja att agera. Så att ditt liv blir ditt, bara ditt och till glädje för andra!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-