Påfylld med hopp inför framtiden!

Jag har varit på utbildningshelg igen! Tre dagar med intensiv träning i hur man kan skapa kontakt och fördjupa sina relationer genom Nonviolent Communication. Detta var den andra av fyra långhelger under fördjupningsåret som jag går på  i Stockholm genom Friare Liv. Varje gång jag har varit iväg fylls jag med hopp! Hopp om att det är möjligt att utveckla ett sätt att kommunicera och leva i våra relationer som bygger på ömsesidig respekt och omsorg om varandra. Där vi kan stå upp för oss själva och vara äkta och ärliga med våra känslor och behov utan att anklaga och skuldbelägga andra. Relationer där vi kan ha förståelse för och ge empati till varandra utan att ta över och ta ansvar för andras känslor och behov, med risk för att vi tappar bort oss själva.  

Jag vet att det är svårt, men med lite envishet och träning så kommer man långt!

De senaste veckorna har jag sett mycket hända i mina egna relationer. Rädsla och skam har allt mer bytts ut mot hopp och nyfikenhet. När jag slutar ta ansvar för andras känslor och behov och fokuserar på vad som pågår i mig, vad jag längtar efter och behöver, händer något. Jag blir friare i relation till andra och får kraft till att uttrycka vad  jag har för önskemål som de kan bidra till, om de vill. När jag blir tydligare blir andra tryggare för de får klarhet kring vad som händer i mig och behöver inte längre lägga kraft på att gissa kring det. Och så vidare. Det ena leder till det andra. Små steg som på sikt kan leda till stora förändringar.

Första steget är som alltid, kontakt med våra egna känslor och behov. Vår längtan! När vi hittar det kan vi göra val som får våra liv att börja ta den riktning som stämmer med vår längtan. Att agera i enlighet med våra behov stärker vår upplevelse av att vara viktiga och betydelsefulla. Självrespekten växer. När vi respekterar oss själva och tar oss själva på allvar är det lättare att respktera och ha omsorg om andra. Och så vidare igen... 

Detta fyller mig med hopp!

Små steg när allt känns övermäktigt och jag tänker att det är omöjligt, kan på sikt göra stor skillnad. Nu är snart är ett år till ända och ett nytt ska ta vid. Vad finns det för längtan i ditt hjärta? Vad firar du från året som gått? Vilka förändringar vill du göra under året som kommer? Själv ska jag fortsätta njuta och låta mig bäras av hoppet om att det är möjligt att förändra och vila i den insikten om att mitt liv är viktigt och värt att kämpas för!

För er som är nyfikna på att läsa mer om Nonviolent Communiction så har www.friareliv.se många intressanta böcker och även utbildningar. Under våren kommer jag att hålla min första öppna utbildning i Kommunikation som skapar kontakt med utgångspunkt från Nonviolent Communication i Alingsås, så håll ögonen öppna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-