Jag VÄGRAR vara RÄDD!

Det senaste året har nya tankar smugit sig in i mitt medvetande. Tankar som att jag borde kanske inte springa där ensam eller gå där själv när det är mörkt. Vad ska jag göra om den personen jag möter nu attackerar mig? Jag kanske inte borde ha lett mot den där mannen jag mötte eller hälsat, han kanske tror att jag uppmuntrar honom? Tänk om vissa har rätt, att Sverige kommer kollapsa när vi tar emot så många människor på flykt! Tänk om det finns typer som passar på att smita in över gränserna nu när vi är så ”öppna” som bara vill ställa till skada? Är mina barn trygga på skolan?

Jag märker att den ”verklighet” som jag läser om i tidningarna, med överfall, flyktingkris, barn som far illa och annat elände, börjar påverka mina tankar i allt högre utsträckning. Tankar som väcker känslor av rädsla och oro. Och jag vill inte vara rädd längre. Jag har ägnat så många år av mitt liv till att vara rädd för allt möjligt och nu räcker det!

Så vad ska jag göra med min rädsla och oro? Jag gör som jag lärt mig, sorterar! Vilka känslor väcker mina tankar? Vilka behov vill mina känslor berätta om? Jag gissar att mycket av min rädsla handlar om att jag vill känna trygghet och tillit till att människor vill mig väl. Precis som alla människor så har jag behov av att det finns omsorg om mig. Så rädslan och oron fyller en viktig funktion! De vill skydda och värna mitt liv. Visar att jag är viktig. Men om känslorna får mig att fly riskerar jag att missa glädje i livet!

Rädsla och oro kan också få oss att bli arga och göra revolt. Vem är du att komma och hota min trygghet? Jag VÄGRAR vara RÄDD! Risken är att vi agerar med denna ilska som drivkraft. Hotar tillbaka, fysiskt eller genom ord. Blir oaktsamma och sätter oss i situationer och sammanhang där risken är stor att vi kommer till skada.

För förutom trygghet och skydd så har jag också behov av frihet, spänning, kontakt och gemenskap. Träffa nya människor och göra nya upptäckter. Bidra till andra och känna mig levande! Allt detta riskerar jag att missa om jag väljer att fly undan eller agerar i ilska eller revolt. Så hur kan jag göra för att få alla mina behov tillgodosedda?Detta är den bästa delen! När jag är i kontakt med mina behov kan jag börja leta efter strategier. Vad kan jag göra eller be om för att få mina behov tillgodosedda? Ju fler strategier jag kan komma på och ju mer kreativ jag är desto större frihet kommer jag att uppleva. Lyckas jag också omvandla mina strategier till tydliga, genomförbara önskemål så är chansen stor att jag får tillräckligt många behov tillgodosedda för att känna mig nöjd. Så nu ska jag sätta mig och klura på strategier. Lycka till med era! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-