”Jag gör det väl då – men bara för att du tjatar!”

Är det någon som känner igen sig? Vi har bett om något, att barnen ska komma för att maten är klar, att de behöver göra läxorna, att det är dags att gå och lägga sig. Plötsligt så smäller det till. ”Jag gör det väl då – men bara för att du tjatar!”

Det högg till i hjärtat!

Jag vill inte att någon ska göra något för mig bara för att de upplever att jag tjatar, för att de känner sig tvingade. Jag längtar efter ömsesidighet i mina relationer. Att vi lyssnar på och har omsorg om varandra. Ömsesidig respekt. I det här läget kan det vara lätt att tänka att jag som vuxen har rätt att kräva att barnen gör som jag vill eftersom det är jag som är förälder och har ansvaret. Men jag tror att det får konsekvenser. Jag tror att det skadar  tilliten i relationen. Att mitt barn inte känner sig så älskad, värdefull och respekterad som jag önskar.

Mitt barns reaktion på mitt ”tjat”, blev en signal till mig att det saknas något viktigt i hans liv och i vår relation. Genom att försöka hitta det och möta de behoven kan jag lägga en grund för framtida samarbete som bygger på frivillighet och en längtan efter att bidra. Det kan handla om behovet av respekt för att mitt barn håller på med något som är viktigt för honom, som han vill göra färdigt. Det kan vara att han inte upplever den kontakt och närhet till mig som han längtar efter. Kanske längtar han efter mer självständighet, att kunna bestämma mer själv över sitt liv. Eller bara lite lugn och ro.

När jag möter mina barn med förståelse och empati, när jag visar att jag tar deras känslor och behov på allvar utan att ge upp mina egna, tror jag att det stärker deras upplevelse av att vara viktiga och betydelsefulla. Då är chansen större att de möter mig på samma sätt. Att ändra på ett invant sätt att tänka och bemöta andra är för mig en ständig utmaning. Men för att mina relationer och de människor som jag har omkring mig ska utvecklas utifrån det som jag värdesätter, likvärdighet och respekt, behöver jag möta dem utifrån det. Det kan jag göra genom att hitta strategier som möter allas behov av att bli lyssnade på, respekterade och tagna på allvar. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-