Men det finns ju ingen annan väg - eller?

Ibland fastnar vi helt. Ser ingen väg ut. Eller så är den enda, i våra ögon, möjliga vägen blockerad. Under någon annans kontroll. Vi känner oss fångade, inlåsta. Utan möjlighet att påverka våra egna liv. Då är det lätt att känna sig maktlös. Uppgiven. Oro och ångest  börjar röra sig i kroppen. Paniken kryper närmar. Kanske blir det så illa att vi blir apatiska, tappar all handlingsförmåga. Ger upp! Eller så blir vi arga, slåss på liv och död för våra behov. För vi ser ingen annan utväg än att forcera alla hinder... 

Att känna att vi äger våra egna liv och kan påverka det som rör vårt välbefinnande är av stor betydelse för oss människor. I vissa fall livsavgörande. Om vi inte ser några lösningar eller om våra tankar har låst oss vid en omöjlig strategi så är det ganska naturligt att våra kroppar börjar reagera. Som djur i instängda i bur. 

Öppningen finns i medvetenheten om vad det är vi behöver och i våra tankar kring hur behoven ska tillgodoses. Våra behov är våra drivkrafter. De är gemensamma för alla människor och i de flesta fall kan samma behov tillgodoses på flera olika sätt. När vi hamnar i en trängd situation kan vi använda våra känslor och även våra tankar som ledtrådar för att förstå vilka av våra behov kroppen vill göra oss uppmärksamma på. Ibland går vi vilse. Vi tror att vi vet vad det är vi behöver, men bakom det som verkar självklart kan andra behov gömma sig. Ibland blandar vi ihop vår strategi för att möta ett visst behov med själva behovet. 

Att då ta oss tid att utforska och sortera kan hjälpa oss att komma i kontakt med vad det verkligen är vi behöver och längtar efter. Vilka tankar och känslor har jag? Vad vill de berätta om vad som pågår inom mig? Vad är det jag längtar efter? Och när vi hittar behovet öppnar sig möjligheterna. Ju mer kreativa vi är och ju fler strategier vi kommer på för att möta behovet, desto större valfrihet kommer vi att uppleva. Med valmöjligheterna kommer också upplevelsen av att kunna påverka och ha kontroll över sitt eget liv. 

Så försök tänka på det nästa gång du fastnar och inte ser någon väg ut: Du äger och är ansvarig för dina känslor och behov. Ge aldrig upp behovet, byt strategi!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-