Nyfikenhet

Det finns människor som jag inte riktigt vet hur jag ska bemöta. Människor som med sina ord och sina kommentarer får mig att känna mig osäker, ledsen och ibland arg och frustrerad. Som får mig att tänka att jag är sämre än dem. Att jag inte är lika kompetent eller lika viktig. I deras närhet blir jag lätt trög och dämpad. Jag undviker att säga saker som riskerar att besvaras med bedömningar eller kritik. Håller tillbaka mig själv, är där fysiskt, men flyr undan i mitt inre. Eftersom jag längtar efter kontakt, acceptans, frihet och att få ta plats på mitt sätt försöker jag hitta andra strategier än flykt och anpassning. Min nya strategi heter nyfikenhet och det är ett mäktigt vapen!

Jag har insett att bakom många av de bedömningar jag möter i min vardag och som jag försöker skydda mig ifrån gömmer vackra skatter. De gömmer längtan! Bakom det som jag hör som kritik, anklagelser, ifrågasättande, krav, förväntningar finns det viktiga behov. Behov av och längtan efter till exempel kontakt, gemenskap, trygghet, delaktighet, klarhet, närhet, kärlek. Samma behov och längtan som jag bär på!

När vi istället för att höra bedömningarna lyssnar efter känslorna och behoven händer något. Det öppnar upp något i vårt inre. En nyfikenhet väcks! Vad är det den här människan egentligen vill berätta för mig? Vad är det hen behöver och längtar efter? Vad kan jag göra för att få kontakt med personen framför mig och vill jag det? Finns det något jag kan bidra med? Att möta andras bedömningar med nyfikenhet kan också hjälpa oss att få kontakt med och förstå vår egen längtan. Vad som är viktigt för oss! Vilka behov som vi värderar högst i våra liv! När vi vet vad vi själva längtar efter är det lättare att hitta strategier i livet som kan ge oss det vi längtar efter.

Ibland kan det vara så att det som andra säger och gör väcker smärta hos oss. Utan att kunna förhindra det så hamnar vi i våra försvar. Blir arga och upproriska eller drar oss undan och anklagar oss själva. Då kan vi rikta vår nyfikenhet mot oss själva. Vad var det den andra sa eller gjorde som väckte så starka reaktioner i mig? Vilka känslor finns i min kropp just nu? Vad vill mina känslor berätta om vad jag längtar efter och behöver i den här situationen? Vad kan jag göra eller be om som skulle hjälpa mig att tillgodose mina behov? Vill jag säga något till den andra personen om vad jag känner och behöver? Finns det något som jag önskar att hen kunde göra för mig?

Vår nyfikenhet är ett underbart verktyg och en mäktig strategi för att skapa kontakt! Den kan hjälpa oss att få förståelse både för våra egna och andras behov och längtan. Andras bedömningar, eller våra egna, blir inte längre hot utan möjligheter. I dessa möten kan vi också bidra till att andra människor upptäcker sin egen längtan och kan hitta andra strategier för att tillgodose den istället för att ösa en massa bedömningar över oss. En riktigt win-win situation som gynnar oss alla!

Vilka människor har du i din närhet som triggar dina försvar? Vad är det de säger eller gör som får dig att reagera? Vilka känslor väcker det i dig? Vad tror du att dina känslor vill berätta för dig om din längtan? Vad kan du be om som skulle kunna bidra till ditt välbefinnande? Vilka känslor, behov och längtan tror du kan gömma sig bakom de andra personernas bedömningar och agerande? Vad kan du göra för att skapa kontakt och bidra till deras välbefinnande? 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-