Andlighet

Ett av mina viktigaste möten hade jag när jag gick på gymnasiet. Två månader före min studentdag. En fredagskväll. Ett ungdomsmöte. En enkel kyrka. Den kvällen vändes mitt mörker till ljus. Den kvällen började min resa hem till mig själv och min resa hem till Gud. Något hände i mitt inre som inte vill låta sig förklaras. Ett hopp började spira. En kärlek omslöt mig och påbörjade det långsamma, smärtsamma arbetet med att tränga in djupare och djupare in i min själ för att återuppbygga det tempel som är jag. Jag fick mitt liv tillbaka och det livet vill jag förvalta väl!

Andlighet är ett viktigt behov som kan komma till uttryck och fyllas på olika sätt för olika individer. Upplevelse av frid, harmoni, stillhet, balans, skönhet, inspiration, mening, samhörighet kan beskriva andliga erfarenheter. Naturen har nog alltid varit en plats där människor upplevt andlighet. Storslagen skönhet upplevd på vidderna på fjället, i stillheten vid en skogssjö eller vid ett stormande hav. Nytt liv som spricker fram på våren och stjärnorna på ett svart och oändligt himlavalv. Påminnelser om vår litenhet, samt storheten av att få vara en del i detta livets stora mysterium.

I vår västerländska stressade vardag fyllt av strävande efter materiell trygghet och framgång är det lätt att tappa kontakten med det andliga behovet som är en del av att vara människa. Men det finns där likväl. Kanske hör vi till dem som avskräcks av kyrkor och religioner och upplever dem som påträngande präktiga och fulla av dubbelmoral. Eller känner motvilja och olust mot alla olika new-age rörelser som var och en lockar med sin sanning. Var vi än står så finns det möjligheter att möta vårt andliga behov med respekt för vår egen person och utifrån vilka vi är.

Ett första steg är avskildhet. Det är svårt att lyssna inåt med allt brus och alla intryck som vi ständigt matas med. Hitta en plats där vi inte blir störda utan får tid att landa. Om vi är vana att vara i farten och ständigt ha människor omkring oss kan det vara skrämmande till en början. Kanske behöver vi börja med korta stunder och träna oss på att bara vara och andas. Ute i naturen eller inne. I tystnaden kan vi få kontakt med sådant vi hållit ifrån oss. Det kan finnas smärta som väcker rädsla, oro och sorg. Känslor som påminner om viktiga behov och genom att stanna kvar och bara vara i dem kan vi få kontakt med vår längtan och ljuset bakom. Kontakt med oss själva!

Jag tror att det finns mycket mer visdom och kunskap nerlagd och nedärvd i oss än vad vi är medvetna om. Genom stillhet och avskildhet kan vi lättare få kontakt med vår kärna och livet inom oss. Och för oss som tror på det, Gud. Det är först då tror jag som våra liv kan få riktning på allvar och verklig mening. När vi är i kontakt med livet och andligheten inom oss kommer vi lättare känna igen det när vi möter det utanför oss. I mötet med andra människor. Genom konst, musik, teater. Ute i naturen och i stadsbruset. Jag tror att andlighet i våra liv öppnar oss för att känna vördnad för livet, tacksamhet och ödmjukhet. Att det väcker en vilja att göra gott, att älska vår nästa och att bidra till att göra den här världen till en bättre plats för alla människor. Jag lever inte längre enbart för min egen skull, utan med hela världen i mitt hjärta!

Vad innebär andlighet för dig? När upplever du att ditt behov av andlighet blir tillgodosett? Finns det fler sätt som du kan möta ditt andliga behov på? 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-