Kropp

Efter att jag firat att min träning till sommarens triathlon äntligen kommit igång blev jag sjuk. Gissar att fler känner igen sig! Att äntligen tagit de där första stegen mot ett hälsosammare och rörligare liv och så tar det stopp. För egen del tänker jag att det är min kropps sätt att säga att den behöver vila efter en intensiv period och bara klarar av lite mer lagom träning just nu.

Den berättar en hel del min kropp som jag inte alltid varit så bra på att tyda. Men nu när jag börjar bli lite mer lyhörd, har jag också börjat kunna ana och förstå vad vissa signaler betyder. Som att nackspärren på vänster sida som återkommer med jämna mellanrum berättar att jag har bitit ihop och hållit tillbaka för mycket av mina känslor. Att smärtan i vänstra skulderbladet, som inte är lika vanlig nu som förr, är sorg som behöver bli sedd, bekräftad och få utrymme att finnas. Gnagandet i bröstet som berättar att jag inte är i kontakt med mina känslor och viktiga behov.

För mig är min kropp ett tempel! Det är min kropp som ska bära upp allt det vackra som är jag. Hur den ser ut är inte det viktiga, utan hur den mår. Jag tänker kroppen som en förlängning av vår inre människa. Genom kroppen kan vi känna, göra och upptäcka nya saker. Kroppen behöver omvårdnad och underhåll. Lagom med träning och rörelse. Det kan räcka med en liten stund varje dag. Tid för vila och avspänning på olika sätt i vardagen. Näring, vätska och tvagning för att få energi och hålla oss rena och friska. Beröring genom kramar och massage som frigör välgörande hormoner och håller igång cirkulationen. Genom att ta hand om våra kroppar hedrar vi oss själva. Visar oss själva respekt, att vi är viktiga och betydelsefulla. När vi respekterar oss själva växer också respekten för andra!

För våra kroppar är fantastiska! Precis som våra känslor och även våra tankar, så vill de berätta för oss om behov vi har. Speciellt om vi har svårt att ta våra känslor på allvar eller inte har lärt oss att lyssna på dem så hittar vår inre människa andra vägar. Genom våra tankar och våra kroppar gör den oss uppmärksam på att vi behöver ta oss själva och våra behov på allvar. Känslor och behov som inte blivit sedda och bekräftade försvinner inte utan hittar andra vägar. Som om vår kropp vill påminna oss om att vi är allt för viktiga och värdefulla för att inte bli tagna på allvar. Att vissa känslor och behov måste få finnas oavsett.

Så passa på och lyssna på din kropp i sommar och nästa gång du får huvudvärk, nackspärr, ont i magen, ryggskott, ångest och så vidare, stanna upp och försök lyssna in! Var stilla och försök fånga känslorna i kroppen. Stanna kvar i dem. Försök känna hur de känns i kroppen. Vad vill din inre människa berätta genom känslorna och kroppen? Vad är det du behöver som du har missat? Det kan bli början på en ny resa mot större välbefinnande, balans, harmoni, glädje och gemenskap!

Vad försöker din kropp berätta för dig om dina behov? Vad kan du göra för att bli mer lyhörd för vad du behöver för att må bra? Är det något du behöver förändra? 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-