Fira

Jag älskar att fira! De senaste veckorna har gett flera möjligheter till firande. Midsommar och flera omgångar med kalasande. Intensiva förberedelser för några timmars gemenskap med prat och god mat. Efterarbete med disk och plock. Men också firande när laget man hejar på vinner som i fotbollsmatchen igår. Glädje! Avsaknad av firande kan också vara smärtsamt. Ett minne jag har från min barndom är när jag och min pappa är själva en helg och det är min födelsedag. Jag ligger i min säng på morgonen och väntar, men ingen kommer. I köket satt min pappa och läste tidningen och hade helt glömt det här med sång och frukost på sängen. Besvikelse!

Att fira är ett viktigt mänskligt behov som samtidigt möter flera andra behov. Kontakt och gemenskap. Glädje och mening. Men också tillfälle att visa uppskattning och tacksamhet. En möjlighet att samla de människor vi älskar, men också de som vi skulle vilja ha en bättre relation till. Att vara den som blir firad möter viktiga behov som att känna sig betydelsefull och viktig. Andras uppskattning får oss att känna oss sedda, det stärker oss samt ger värmer och näring åt vår inre människa.

Ett stort behov som firandet möter är tillhörighet. Att dela en upplevelse med andra får oss att känna oss som en del av något större. Mötet kring ett gemensamt intresse eller längtan ger möjlighet till kontakt även på ett djupare plan. Vi känner in och uppfylls av andras glädje och entusiasm, vilket förstärker vår egen upplevelse av glädje, tillhörighet och kanske även mening. Konserter, teater, sportevenemang, gudstjänster är några platser där vi kan uppleva gemenskap och samhörighet.

Ibland är livet sådant att vi saknar de människor eller sammanhang som ger möjlighet till firande och gemenskap. Ensamhet och utanförskap kan vara stora källor till sorg och att bryta sig ut ur isolering är inte enkelt eftersom det ofta påverkas av flera olika faktorer. En början till förändring kan vara att bli medveten om och erkänna sin längtan efter gemenskap, tillhörighet och firande och sörja saknaden av det. Att bli medveten om viktiga behov gör det möjligt för oss att sörja om det behövs, men öppnar också upp för att hitta strategier som kan hjälpa oss att få det vi längtar efter.

När vi vet vad vi behöver kan vi lättare öppna oss för de möjligheter vi har omkring oss och som kan möta vår längtan. Om ingen kommer ihåg oss på vår födelsedag eller har möjlighet att fira oss, kan vi visa oss själva den uppskattning vi längtar efter. Göra något vi gillar, efter att vi först kanske har tillåtit oss att sörja. Vi kan också, om vi har möjlighet, höra av oss till någon vi känner. Berätta att vi fyller år, känner oss lite deppiga för ingen har hört av sig och fråga om vi kan göra något tillsammans.

Det förvånade mig att jag kände en sådan värme i hjärtat av alla grattishälsningar på facebook när jag fyllde år. Att några ord kan ge så mycket och fylla med tacksamhet! Livet är hårt nog många gånger, så ta vara på varje möjlighet att fira. I gemenskap med andra eller själva. Fira stort som smått! Födelsedagar, namnsdagar, mor- och fars dag, inflyttning och hemkomst, genomförda projekt och uppnådda mål. Fira livet!

Vad är viktigt för dig att fira? På vilket sätt kan du ge mer utrymme för firande i din vardag? Hur kan du fira dig själv och andra på nya sätt? 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-