Mod

Idag har jag tänkt skriva om mod, men det har gått trögt. Mod och att vara modig omfattar mycket. För mig handlar mod främst om att våga möta sin egen rädsla. Den rädsla som hindrar oss från att leva helt och full. Som står i vägen för mötet mellan oss människor. Kontakten, närheten och tilliten till oss själva och andra. Att våga släppa taget och kasta sig ut i det okända och outforskade. Att inte fly utan stanna kvar i kontakt med sig själv när känslorna och kroppen signalerar. De senaste månaderna har jag varit där flera gånger. Ibland känns det som om jag levt större delen av mitt liv där, på gränsen, med rädslan som en ständig följeslagare. Ständigt strävat framåt, strävat inåt! Driven av längtan efter att få vara en del av något större, att utvecklas, upptäcka och framförallt att få tillhöra.

Att våga gå utanför vår egen trygghetszon och kontroll kan kräva stort mod. Många gånger kan det innebära att vi står nakna och sårbara inför varandra. Mod är att våga ställa de viktiga frågorna. Att fråga hur någon mår och verkligen vilja och våga lyssna och förstå. Mod är att våga säga hur det någon sagt eller gjort påverkade oss och vad vi längtar efter och behöver istället. Att försöka förstå och skapa kontakt trots att känslorna inom oss vill få oss att vända bort eller gå till attack. Mod är att våga se och agera, fast det känns och tar emot. För att vi vet att det är rätt och vi vet att det är viktigt. När vi vågar kan vi upptäcka ny sidor och förmågor hos oss själva och andra.

Rädslan är oftast det som står i vägen för modet och rädslan gömmer ofta flera lager av behov. Behov som är så viktiga för oss att skydda att vi ibland tappar förmågan att agera på de sätt som vi skulle vilja. Ett första steg när rädslan slår till är att våga stanna och vara i den. Känna den och låta den leda oss till behovet. Vi kanske är rädda för att vi vill känna oss trygga och skyddade. Under behovet av trygghet gömmer sig kanske längtan efter acceptans. Acceptans kan vara ytskiktet för behovet av tillhörighet och under tillhörighet längtan efter liv, kärlek och frihet.

När vi kommer i kontakt med dessa olika lager av behov händer något. Andra känslor kommer till uttryck. Andra behov blir plötslig viktigare än behovet av att skydda oss själva. I dessa inre möten med oss själva väcks modet och vår längtan efter att bidra, förstå, skapa kontakt blir starkare än rädslan. Vi har alla olika omständigheter och situationer som är utmaningar för oss och som väcker rädsla. I stället för att jämföra oss med andra, vilket bara hämmar och begränsar, kan vi fokusera på vår egen resa och upptäcka nya sidor och förmågor hos oss själva. När vi gör detta kommer vi också öppna upp för nya möten och se nya sidor hos andra. Nya möjligheter!

Den här våren har gett mig flera anledningar till att känna mig nöjd och stolt över mig själv. Jag har kastat mig in och drivit igenom flera projekt under kort tid. För några dagar sedan avslutade jag ett deltidsvikariat som administratör på en skola med att arrangera personalens sommarfest. Det viktigaste jag bär med mig från den tiden är modet hos alla dessa underbara människor som kämpar för att våra barn ska få en bra start i livet. Trots knappa resurser ger de inte upp. De är mina hjältar!

Vad innebär mod för dig? I vilka situationer längtar du efter att våga mer? Hur kan du göra för att våga möta din rädsla när den hindrar dig från att göra det du vill?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-