Delaktighet

Vi har varit på helgtur till Växjö och tillbringat några timmar i bilen. Istället för att sitta försjunken med IPod eller film som vanligt föreslog storebror att vi skulle göra en musiklek. Hela familjen fick turas om att välja låtar som vi lyssnade på tillsammans. Det blev den bästa bilresan på länge! Alla bidrog med sina favoriter. Gamla godingar från 80-90-tal blandades med schlagerpop á la Saade och Zelmerlöv.

Delaktighet innebär att få vara med och påverka, att bidra och känna att man är en viktig del av något. Ett behov som har betydelse både för självkänslan, hur jag känner och tänker om mig själv, och självförtroendet, tilliten till min egen förmåga. När vi får vara med och påverka och bidra stärks vår känsla av att vara betydelsefulla och att vi tillhör något större. I gemenskapen med andra finns möjlighet för oss att pröva och växa i våra förmågor och som människor. Genom delaktigheten kan vi uppleva den kontakt och utveckla den tillit som har så stor betydelse för vårt varande.

Det kan finnas flera orsaker till varför vi inte öppnar upp för delaktighet när möjligheterna finns. Våra egna behov av kontroll, trygghet och självständighet kan vara så stora att vi har svårt att dela uppgifter och även våra liv med andra. För mig blir detta tydligt ibland när mina barn vill hjälpa till och jag är trött och helst vill att det ska gå lätt och smidigt. Även i parrelationen kan längtan efter delaktighet bli stark när någon part håller tillbaka och inte visar och delar så mycket av sig själv som vi längtar efter. Kanske finns det rädsla och skam som hindrar oss och som bottnar i behov av acceptans och respekt. Vi vågar inte ta risken att göra andra eller oss själva delaktiga för att vi inte känner tillit till att vi kan hantera situationen, skydda och stå upp för oss själva, eller känner rädsla för att andra inte ska bli nöjda med eller uppskatta vårt bidrag eller oss.

Så när vi upptäcker att vi väljer bort delaktighet kan vi fråga oss själva vilka behov vi då väljer att skydda. När vi längtar efter delaktighet kan vi fundera över på vilket eller vilka sätt vi kan be om att få vara med. Att inbjuda till delaktighet kan kräva en del träning om man är ovan. Allt går kanske inte så lätt och smidigt som vi önskar eller är vana vid, men resultatet och belöningen kan bli just den kontakt, glädje och gemenskap som vi längtar efter och som berikar våra och andras liv!

I vilka situationer har du svårt att bjuda in andra till delaktighet? Vilka behov kan ligga bakom? På vilka sätt kan du öppna upp för att göra fler delaktiga i det du gör och i ditt liv eller vad kan du be om för att få uppleva mer delaktighet i ditt liv?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-