Kärlek 

"Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet." Så beskrivs kärlek i Wikipedia. Kärlek är en härlig känsla som ofta även rymmer andra känslor som till exempel glädje, stolthet och värme. Men känslor kommer och går. Signalerar om behov som är och inte är tillgodosedda. Så vad händer i våra relationer när vi inte längre känner kärlek?

Kärlek är inte bara en känsla utan också ett viktigt behov! Ett allmänmänskligt behov som delas av alla oss människor. För mig nära kopplat till omsorg, närhet, respekt och tillit. Oavsett om vi är fysiskt nära eller inte. Det vi älskar och känner kärlek till vill vi värna. Vara rädda om och kämpa för! Ibland vet vi vad som tillgodoser vårt behov av kärlek. En kram, en blick, ett ord, en handling. Ibland famlar vi kanske i dimman. Förväxlar våra strategier för att få kärlek med vårt behov av kärlek. När vi till exempel tror att bara en viss person eller handling kan ge oss det vi längtar efter.

Kärlek kan också vara ett val! När känslorna inte finns där så behöver vi ibland välja. Välja att agera med kärlek även om vårt behov av kärlek inte är mött i en relation eller situation just nu. Att välja att se bakom en annans människas bristfälliga agerande. Se människan bakom orden och handlingarna som kämpar för att hålla sin värdighet, sin respekt. Visa omsorg trots tystnad och avstånd. Försöka gissa och förstå vad den andra berättar, saknar och står upp för med sitt beteende. Till vardags vara intresserad av vad som får andra att känna att deras behov av kärlek är eller inte är tillgodosett.

Vi behöver också agera utifrån kärleken till oss själva. Att ta kontakt med vad vi behöver och längtar efter. Kämpa och stå upp för oss själva. Hitta strategier och uttrycka önskemål kring vad andra skulle kunna göra för att möta vårt behov av kärlek. Ju bättre kontakt vi har med våra egna behov och hur de kan tillgodoses, desto lättare är det att be om det vi längtar efter och göra val som möter våra behov. Låter vi känslorna styra vår val finns risken att vi missar att både ta emot och ge det vi egentligen vill ha av kärlek i våra liv. Och ibland är faktiskt den bästa strategin att ge det vi själva längtar efter att få.

Jag har precis varit och tittat på Tomas von Brömssens sista revy med min pappa. Dubbel värme och kärlek! Att få vara med min pappa som jag älskar. Ta emot den värme som hans entusiasm, ord och kroppsspråk sprider. Lyssna på Tomas, skratta tillsammans med övriga människor i publiken som också längtar efter värme och kärlek precis som jag. Det är stort! Det är gott! Det är kärlek!

Vad är kärlek för dig? Vilka är de viktigaste källorna till kärlek i ditt liv? Hur kan du öppna dig för att ta emot mer av den kärlek som finns i din vardag? På vilka sätt kan du ge mer kärlek till de människor du har omkring dig?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-