Motivation 

Jag är på kurs igen! Det är sjunde gången efter att jag startade mitt företag för 1,5 år sedan. Känslorna inför kursstarten är nästan detsamma varje gång. Förväntan och glädje blandat med bävan och oro. Behov av lärande och utveckling som stångas med behov av trygghet och förutsägbarhet.

Det som driver mig att åka är min längtan efter att lära mig mer, förstå mer. Bli mer kompetent så att jag kan bidra ännu mer och bättre med det jag gör, men också för att jag ska må bättre och uppleva mer valfrihet och glädje i mitt eget liv. Inre motivation som ger kraft och energi att våga upptäcka nya saker, men också styrka att ta mig igenom sorg som dyker upp längs vägen.

Jag har upptäckt att min inre motivation gör stor skillnad för mitt lärande och mina val. Men det har också blivit tydligare att min inre motivation har konkurrens av något annat. Yttre faktorer som oro för vad andra ska tycka om mig, hur saker och ting borde vara, vad jag borde klara av. När jag agerar för att bli godkänd och accepterad eller försöker undvika bestraffning. Situationer där jag påminns om att strävan efter status, pengar och makt är viktiga faktorer i vårt samhälle.

När jag låter detta vara min drivkraft, den yttre motivationen, blir resultatet något annat. Rent tekniskt kan det jag gör eller skapar bli väldigt bra, men inombords händer något. Lusten och glädjen minskar eller försvinner helt. Det känns kanske inte längre lika meningsfullt. Riktningen blir inte lika tydlig, oron och stressen ökar, energin börjar ta slut. Jag tappar kontakten med livet inom mig. Då kan jag behöva stanna upp och påminna mig själv om vad det är som är viktigt för mig. Vad som gör mitt liv värt att leva och kämpa för!

Idag efter en heldags kurspass har jag genomfört årets första löprunda. Som kalv på grönbete har jag sprungit fram och tillbaka i skogen, upp och ner för backar och berg samtidigt som solen sakta har sänkt sig ner i en vacker solnedgång. Min motivation har varit på topp. Kommit inifrån! Glädjen över att vara i naturen, känna hur kroppen rör sig, svettas, laddar ur. Jag hoppas att jag kan behålla kontakten med den här glädjen, den inre motivationen, så att mina löprundor, kurser jag åker på och arbetet jag gör kan fortsätta berika mitt liv, fritt från måsten och prestation!

Vad i ditt liv ger dig motivation? Hur kan du få kontakt med din inre motivation igen om du har tappat den? Vad kan du göra för förändringar i ditt liv som stämmer bättre med vad som är viktigt för dig?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-