Valfrihet 

Idag på morgon satt min minste i soffan med ett spel. Jag hörde hur han grät och beklagade sig, ”Jag måste klara det här spelet!” ”Det går aldrig!” Jag blev lite nyfiken och frågade vad det var som gjorde att han kände att han var tvungen att klara det. Efter att jag lyssnat en stund och försökt bekräfta hans känslor av frustration och besvikelse frågade jag om han inte kunde välja ett annat spel om det här gör honom så ledsen. Ett som får honom att känna sig glad och nöjd. Han fortsatte att spela och medan jag satt där och klappade hans arm som stöd vann han spelet och utbrister ”Nu väljer jag ett spel som jag gillar, gillar, gillar!”

Hur kommer det sig att vi tror att vi måste så mycket? Eller borde? ”Jag borde ringa oftare och jag borde inte äta den där chokladbiten…”, ”Jag måste jobba, städa, träna, laga middag…” Ibland kan bara tanken på att vi måste göra något väcka känslor. Vi kanske blir irriterade, frustrerade, uppgivna, utmattade. Som om vi springer runt i ett ekorrhjul där någon annan bestämmer takten. Eller att vi är tvingade att göra vissa saker. Att det förväntas av oss. Att någon annan styr över vad vi ska orka med och klara av. Känner du igen dig?

Det är lätt ibland att tro att vi inte har något val. Att vi måste! Men som med mycket annat så handlar det om att byta perspektiv. Jag måste inte ringa min gamla moster, men jag väljer att göra det för att jag värdesätter omsorgen om varandra och jag vet att det betyder mycket för henne när jag ringer. Jag måste inte åka till jobbet, men jag väljer att göra det för att jag har sagt ja till min arbetsgivare att utföra ett visst arbete och det är viktigt för mig att hålla överenskommelser. Jag måste inte laga middag till min familj på kvällen, men jag väljer att göra det för att jag är mån om att de ska få i sig näringsrik kost. Jag måste inte, men jag väljer...!

Andra situationer där vi kan uppleva att vi saknar valfrihet är när andra gör och säger saker som får oss att reagera. När vi tror att det är andras fel att vi blir upprörda, arga, ledsna, besvikna. ”Om hon bara inte sagt så…”, ”Det är hans fel att jag inte hann…” När vi kan ta till oss att andra inte är orsaken till våra känslor utan bara ”triggar” känslor hos oss får vi mycket större frihet. Om andra inte bär skulden för våra känslor och vårt välbefinnande har de heller inte makten över oss. Våra känslor och reaktioner orsakas av att våra behov är eller inte är tillgodosedda och genom att ta kontakt med vad vi behöver är det lättare för oss att hitta lämpliga strategier.

Ibland och ganska ofta behöver vi andra människors hjälp för att tillgodose våra behov utifrån att vi är ömsesidigt beroende av varandra. Ju bättre kontakt vi har med våra behov och ju tydligare vi kan uttrycka önskemål till andra om vad de kan göra för att bidra till vårt välbefinnande, desto större är möjligheten att vi får det vi längtar efter. Kan vi dessutom se att det finns flera olika sätt för oss att tillgodose våra behov och genom att vi uttrycker önskemål som inte innehåller några krav ökar vi valfriheten både för oss själva och andra.

Vilka borden och måsten fastnar du lätt i? Vad kan det vara som får dig att känna att du måste? Vad kan du göra för att öka valfriheten i ditt liv?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-