Önskemål

Så många gånger som jag känt mig ledsen, uppgiven, arg, förtvivlad för att viktiga personer i min närhet inte agerar på det sätt som jag önskar, fast jag har bett om det, hur många gånger som helst och förklarat att det är viktigt för mig. Hur svårt kan det vara? Ofta har tankar kommit som han bryr sig inte om vad jag känner, hon struntar i mig, jag är inte viktig för dem, han borde fatta vad jag menar, de tänker bara på sig själva eller jag fixar det själv om det ska vara så svårt att få lite hjälp och så vidare.

Det är lätt att vi i sådana lägen skapar fiendebilder av de personer som agerar på ett sätt som triggar oss. Sätter etiketter på dem och kallar dem idioter, självupptagna, lata, okänsliga, oansvariga eller vad som känns för stunden. Det kan hjälpa oss just då att få någonting att rikta vår ilska och besvikelse mot, men tyvärr så leder det sällan till att vi får det vi längtar efter och behöver. Istället så skapar det mer distans och förstärker våra redan upprörda känslor.

Vi kan inte heller styra över andra människor och att försöka kräva och tvinga någon leder bara till mer skräp i relationskanalen utifrån grundantagandet att vi alla vill bidra om vi känner att vi gör det frivilligt. Det spelar ingen roll om vi kommer med argument som att det är hans eller hennes ansvar och plikt eller att det är så här man gör eller ”om du inte så kommer jag att”. Krav och hot har alltid ett pris, både när det gäller relationen till våra barn och till andra vuxna. Ingen vill känna sig tvingad! 

Så vad kan vi göra istället? Insikten om att det är mina otillfredsställda behov som får mig att reagera på olika sätt, snarare än andras agerande, innebar en viktig öppning för mig. En och samma situation kan väcka olika känslor beroende på vilka av mina behov som är eller inte är tillgodosedda just då. Den kan också leda till olika reaktioner hos olika personer. Så det är inte situationen i sig som är problemet utan vad jag längtar efter. Detta kan hjälpa mig att rikta min uppmärksamhet mot det jag kan påverka i mitt liv. Mina egna tankar, känslor och behov!

Genom att fokusera på de känslor som situationen väcker och behoven bakom, kan jag få kontakt med vad det är jag verkligen längtar efter och behöver. När jag har behovet kan jag börja fundera över strategierna. Har jag försökt att förändra en viss situation med en viss strategi, så kanske jag behöver prova en annan strategi. Att uttrycka önskemål till andra vad de skulle kunna göra för mig är en strategi för att möta mina behov. Om jag inte lyckats tidigare så kanske jag inte har varit så tydlig som jag tror med mina önskemål. Är det tydligt vem som ska göra vad och när? Är det genomförbart? Vad känner jag i situationen? Framgår det vad den andra personen bidrar till för behov hos mig om den skulle göra det jag ber om?

När vi vet vad vi känner och behöver är det lättare att uttrycka önskemål. Är vi också nyfikna och intresserade av den andra personens känslor och behov i situationen, varför den kanske väljer att säga nej, så är chansen större att vi får den respons som vi längtar efter. Om inte så kanske den dialog vi har haft hjälper oss att bygga tillit och ömsesidiga respekt. Var ärliga och nyfikna! Ge aldrig upp behovet, byt strategi!

Hur tydlig är du med dina önskemål? Hur hanterar du ett nej? Prova en ny strategi!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-