Ilska 

Händerna skakade. Andhämtningen blev tung. I bröstet växte sig en kraft allt starkare. Fyllde bröstkorgen och steg upp i ansiktet som blev allt rödare. Ögonbrynen drogs ihop och ögonen började glöda när känslan fyllde huvudet och hittade sin väg ut genom munnen, med en styrka som skakade marken.

Ilska är en väldig kraft! Ett starkt uttryckssätt för att visa omvärlden att här är något som är så viktigt att det inte går att hålla tillbaka. Våra kroppars sätt att stå upp för viktiga behov vi har som till exempel värdighet, respekt och rättvisa. Men också en kraft som kan skada och förgöra om vi inte lär oss att handskas med ilskan och lär oss förstå vad den vill berätta för oss.

Det är lätt att vi hamnar i att lägga skulden på andra och göra dem ansvariga för vår ilska. Till skillnad från skuld och skam där vi lägger skulden på oss själva. Fel vi gjort. Fel på oss. När vi lägger skulden på andra ger vi också makten till andra för vårt välbefinnande. Om det är någon annans fel att jag är arg eller mår som jag mår, (på grund av något någon sagt eller gjort), så är det lätt att vi fastnar i att enda sättet för oss att må bra är att den andra ändrar på sig eller gör något för att ställa allt till rätta.

När det gäller livet så finns det sådant som vi kan påverka och sådant som vi inte kan påverka. Istället för att lägga energi på att försöka förändra någon annan, så kan vi vända oss till oss själva och fråga: Vad är det jag behöver och längtar efter när jag blir så här arg? Och när vi fått tag i vårt behov, så kan vi ställa frågan: Vad kan jag be mig själv eller någon annan om som skulle få mig att må bättre?

Att släppa fokus från vad andra har gjort för fel och borde göra istället och fokusera på våra egna känslor och behov hjälper oss att ta tillbaka makten och valfriheten i våra liv. Vi blir inte längre beroende av andra på så sätt att deras val och ageranden styr vårt välbefinnande. Istället blir vi mer fria att hitta strategier och uttrycka önskemål som möter vår längtan.

Det innebär inte att vi inte längre behöver andra människor, vilket vi kanske väljer genom att vi drar oss undan eller gör revolt för att vi tycker vi klarar oss bättre själva. Istället blir det möjligt för oss att få kontakt med behovet bakom känslan och genom det närma oss andra med ärlighet kring hur de påverkar oss och hur de skulle kunna bidra till vårt välbefinnande. Kanske kan vi också skapa kontakt genom att vara nyfikna på vad som ligger bakom de andras agerande. Vilka känslor och behov som gjorde att de sa de där sakerna eller gjorde som de gjorde och vad de behöver.

Våra känslor och tankar vill berätta något för oss om vad som pågår inom oss. Vad vi behöver och längtar efter. Viktiga behov som genom att vi öppnar oss och gör oss sårbara, visar och delar med varandra, hur vi påverkar varandra och vad vi kan göra för varandra, ger möjlighet till att skapa tillitsfulla och nära relationer. Relationer som bygger på ömsesidig respekt, ärlighet och empati.

Vad gör dig riktigt arg? Vilka viktiga behov gömmer sig bakom din ilska? Hur kan du hitta nya strategier för att möta dina behov om du lätt fastnar i att ge andra skulden?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-