Skuld

Det finns några händelser i livet som etsat sig fast. Tillfällen som, då jag tänker på dem, ger ett hugg i hjärtat. Situationer som jag ångrar och där jag så gärna skulle vilja få en chans att göra annorlunda. En påminnelse om att jag agerat på sätt som inte stämmer med vad jag värderar. I flera fall är det för sent. Personerna det gäller finns inte längre kvar i livet. Bara sorgen över hur jag prioriterade då!

Skulden kan väga tungt. Den kan vara ett ok som vi bär med oss vart helst vi går. En påminnelse om misstag vi upplever att vi har gjort. Men precis som skammen så vill även skulden berätta något viktigt för oss. Den vill visa på viktiga behov som vi har. Behov som ibland krockar och lämnar oss tyngda och kanske besvikna på oss själva. I vardagen kan en klassisk skuldsituation vara när någon ber oss om något eller har önskemål som berör oss. Situationer där det känns som att priset riskerar att bli för högt vad vi än väljer att göra. En del av oss vill kanske säga ja, en annan del av oss vill säga nej. Säger vi nej kanske vi känner skuld över att såra den andra personen. Tänker att vi är egoistiska. Att vi borde ställa upp, borde säga ja. Av plikt. Säger vi ja sviker vi oss själva. Ger mer än vad vi har.

När vi hamnar i en situation där behoven krockar kan vi behöva sortera. Lyssna till våra tankar och känslor och försöka identifiera behoven bakom. För bakom våra tankar och känslor finns något vi värderar, viktiga behov. Vi vill kanske säga ja för att vi värdesätter omsorgen om varandra. Hjälpsamhet. Eller kanske vill vi säga ja för att vi längtar efter acceptans, bekräftelse och godkännande. Bakom vår önskan att säga nej finns kanske behov av omsorg om oss själva, vila. Frihet att bestämma vad vi lägger vår energi på, integritet. Genom att sortera och få kontakt med behoven bakom, blir det lättare för oss att ta beslut. Det kan också bli lättare för oss att motivera vårt nej till den andra personen, eller vårt ja, utifrån att vi vet vilka behov vi säger ja till hos oss själva. När vi har kontakt med våra behov och vår längtan har vi också större möjligheter att hitta strategier som kan tillgodose alla behoven.

Ibland är beslutet redan taget, handlingen redan gjord och vi lever med konsekvenserna av det. Det kan vara oerhört smärtsamt! Men genom att se vad det var vi sa ja till när vi agerade som vi gjorde, vilka behov vi värnade just då, kan det vara lättare att sörja de behov som inte blev tillgodosedda. En sorg jag bär på är att jag missade två viktiga tillfällen att vara nära min älskade farmor innan hon lämnade oss efter ett långt liv på jorden. Det första var att jag inte reste hem på hennes 90-års dag, vilket hade varit möjligt, men där jag valde att prioritera annorlunda. Mest smärtsamt är att jag inte fanns där när hon tog sitt sista andetag. Något som jag inte hade kunnat veta och påverka. Bakom den skuld jag emellanåt känner över detta finns viktiga behov. Behov av omsorg om viktiga människor i mitt liv, värdighet och kärlek. Skulden blir en påminnelse om att våga prioritera annorlunda. Att nästa gång göra andra val när det väl gäller. Att finnas där!

Vad bär du för ok, vad känner du skuld över att säga nej till? Vad tror du att det finns för behov bakom? Vad kan du göra för att möta dina behov? 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-