Närvaro 

Julen har precis passerat förbi och de sista gästerna har åkt. Från dagen före julafton har huset varit fullt med människor, två-tre sovplatser i varje rum. En topp på tjugo plus en bebis på själva dagen. Som värdinna intensiva dagar då mat ska serveras och gäster ska konverseras. Viss oro och nervositet innan. Hur kunna uppfylla och möta min längtan efter närvaro och kontakt samtidigt som allt praktiskt fungerar?

Jag tänker mig att det finns olika sätt att vara närvarande på. Att helt och fullt låta sig uppslukas av något. Ge sig hän i uppgifter eller i mötet med andra människor. Utan att reflektera eller analysera. Bara vara. Ge av sig själv och ta emot. Följa med i alla svängar utan att försöka kontrollera och hålla tillbaka. Med öppenhet, kreativitet och nyfikenhet som ledord. Utforska och upptäcka! Låta sig beröras och beröra. Följa impulser och se vart de leder. Kanske är detta förmågor som bara vissa människor besitter eller kanske är det något vi alla kan träna upp.

En annan närvaro kan vara den där eftertänksamheten är ledordet. Där vi stannar upp, fångar känslan som finns där just nu och ger den tid att sjunka in. Känna hur den känns i kroppen! Ett ögonblick ute i naturen eller i gemenskapen. Att stanna upp i ett möte med en annan människa och låta orden vi hör få gå några extra varv i vårt medvetande. Utforska vilka drömmar, längtan och behov som gömmer sig bakom det som sägs. Ett ögonblick av kontakt där vi möts bortom det yttre. Där vi ser och låter oss bli sedda. Där vi känner att vi två är de viktigaste människorna just i detta nu.

Oavsett om vi är själva eller tillsammans med andra människor kan detta med närvaro vara en utmaning. Rädsla, skam, oro, stress, trötthet eller andra känslor vi kanske bär på kan hindra oss från att vara i det som är nu. Rädsla för att misslyckas, oro över saker som vi inte vet hur vi ska hantera eller för högt tempo med för lite sömn som gör att vi har svårt att fokusera. Ett första steg till närvaro, tänker jag, är att få kontakt med mina egna känslor. När jag vet vilka känslor som rör sig inom mig kan jag lättare finna vad det är jag behöver för att må bra och få balans i mitt liv just nu.

Medvetenheten kring de egna otillfredsställda behoven eller kanske den egna oförmågan kan göra oss uppgivna för stunden om vi inte vet hur vi ska hantera den, men medvetenheten innebär också hopp. Nya möjligheter! När vi ser vad vi inte har eller förmår, men behöver och längtar efter, kan vi göra val som leder till förändring. Ju mer vi gör det som vi vill, desto mer naturligt kommer det att bli i våra liv. För mig väckte insikten om att jag inte lyckats så bra med att få ihop delarna av organisering och gemenskap i värdinneskapet till en början skam. Men när jag såg vilka av mina behov som krockade kunde jag hitta andra strategier för att skapa den närvaro och kontakt som jag längtade efter. Ett sätt var att träna på att involvera fler, skapa mer delaktighet, så att det praktiska blir en del av gemenskapen, men också att våga släppa kontrollen och ta mig tid att mötas. Närvaro är ett val och jag längtar efter att upptäcka mer av dynamiken i att ge mig hän och uppslukas och att vara i mötet här och nu. Och firar varje stund av kontakt och närvaro, både med mig själv och andra!

När känner du dig som mest närvarande i ditt liv? Hur kan du skapa mer närvaro i din vardag och i dina relationer? Vilka känslor och behov kan du då behöva möta?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-