Tankar 

Tankarna snurrade i huvudet. Jag hade svårt att andas lugnt. Det tryckte över bröstet och gnagde av oro i magen. Vad var det han hade sagt egentligen? Hur blev det så här? Vad ska jag göra nu? Hela natten vred jag och vände mig i sängen. Gick igenom vad som sagts och vad som inte sagts. Vad jag skulle ha gjort och sagt istället. Grubblade över varför det blev som det blev. Tänkte att jag blivit manipulerad. Bannade mig själv för att jag hade hamnat i den här situationen!

Det som händer omkring oss ger upphov till olika tankar och känslor. Vissa tankar är lätta och drar snabbt förbi. Andra kan vara tunga och mörka och hänga kvar trots ihärdiga försök att få bort dem. Så fort det blir en lugn stund, kanske när vi lagt oss för att sova, är de där. Sticker oss med sina svärd. Får oss att vrida oss i sängen. ”Hur kunde jag vara så dum!”, ”Hur ska jag få ordning på det här?”, ”Jag måste hinna med det…, göra detta…, får inte glömma…!”, ”Varför?”, ”Vad kommer att hända nu?”. Tankar som väcker känslor av obehag, olust, stress, rädsla eller kanske oro och ångest. Precis som våra känslor är signaler om att det finns behov som är eller inte är tillgodosedda, så vill våra tankar berätta om viktiga saker som pågår inom oss.

Det är lätt att fastna i en rundgång av tankar som väcker känslor som ger upphov till nya tankar och känslor. Vi kanske fastnar i grubblerier och ältande som gör oss frustrerade, oroliga, stressade, uppgivna och får oss att tappa hoppet om en lösning och harmoni. Genom att stanna upp, försöka fånga tankarna, kanske skriva ner dem på ett papper, så kan vi ta reda på vad tankarna vill berätta för oss. Bakom tanken ”Hur kunde jag vara så dum!” så finns kanske känslor av besvikelse och skam som vill berätta att vi värdesätter ärlighet och omsorg om andra. När vi tänker ”Vad kommer att hända nu?” så kanske det handlar om att vi känner oss oroliga och vilsna och längtar efter klarhet, stöd och trygghet. När vi kan koppla våra tankar till vad vi känner och behöver öppnar sig möjligheter att hitta lösningar, strategier för att möta de behov vi har. En väg ut!

Samma gäller när våra tankar riktar sig mot vad andra sagt eller gjort. När vi tänker att andra är ”dryga”, ”själviska”, ”översittare”, ”rasister” och så vidare. Våra tankar vill påminna oss om att det finns viktiga behov och värden som vi värnar, som är viktiga för oss som exempelvis ömsesidighet, medkänsla, likvärdighet. Så istället för att fastna i tankar och känslor så kan vi genom det vi tänker få kontakt med det som är levande inom oss, våra behov. Väljer vi sedan att be om stöd, hjälp och klarhet där vi behöver det eller att ärligt uttrycka hur andras agerande påverkar oss och vad vi skulle önska att de gjorde istället kan vi förändra, inte bara hur vi själva mår utan också skapa närhet och bygga tillit i relationerna till andra.

Vilka tankar rör sig i ditt huvud just nu? Vad tror du att de tankarna vill berätta för dig om vad du värdesätter, behöver och längtar efter? Hur kan du göra för att möta dina behov och få mer av det du längtar efter i ditt liv?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evelina Hildorsson » Självkänsla :  ”Hej! Jag vill bara skicka ett tack för att du delat dina tankar om detta. Jag jo..”

  • Lina » Kalla mig inte duktig!!!:  ”Jag tänker mycket på det här nu när vi har en ,snart, ettåring här hemma. Att va..”

  • Heidi Olsson » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för att du delar med dig av din berättelse! Det är modigt! Och jag tror att..”

  • Linda » Det här är så viktigt!!!!:  ”Tack för personlig beskrivning och sammanfattning av varför kampanjen är viktig!”

  • Annika » Det här är så viktigt!!!!:  ”Så träffade, trodde jag hade kommit längre men vågar inte dela me too. En tröst ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-